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1. We are aware that a number of local authorities have obtained, or are in 

the process of applying for, injunctions to prohibit camping on public land 
within their area. These injunctions have been sought against “Persons 
Unknown” rather than (or sometimes in addition to) named individuals, 
with the effect that any person is capable of being caught by them. The 
injunctions apply, or are intended to apply, to numerous parcels of land, 
and sometimes also roads, in the local authority’s area. In most cases, it 
appears that virtually all areas of parkland or open space within the area 
are affected. This means that, in practice, the injunctions act so as to 
exclude any camping on local authority land in that region. 
 

2. Many, if not all, of these injunctions have been brought under section 
187B of the Town and Country Planning Act 1990 (TCPA 1990). This 
section allows the Court to grant an injunction to restrain an anticipated 
breach of planning control. It states as follows: 

 
(1) Where a local planning authority consider it necessary or expedient for any 
actual or apprehended breach of planning control to be restrained by 
injunction, they may apply to the court for an injunction, whether or not they 
have exercised or are proposing to exercise any of their other powers under 
this Part. 

 



(2) On an application under subsection (1) the court may grant such an 
injunction as the court thinks appropriate for the purpose of restraining the 
breach. 

 
3. We have been instructed by London Gypsies and Travellers to intervene 

in one such case. Given the wider importance of this issue, we have now 
been asked to provide an open advice on whether unauthorised camping 
on local authority land would, in fact, constitute a breach of planning 
control. 
 

4. Article 3 of the Town and Country Planning (General Permitted 
Development) (England) Order 2015/596 (GPDO 2015) states: 

 
(1) Subject to the provisions of this Order and regulations 75 to 78  of the 
Conservation of Habitats and Species Regulations 2017 (general 
development orders), planning permission is hereby granted for the classes of 
development described as permitted development in Schedule 2. 

 
5. Part 5 of Schedule 2 GPDO 2015 is entitled “Caravan sites and 

recreational campsites”.  Class A (“Use of land as caravan site”) of this 
Part is as follows: 

 
Permitted development 
A. The use of land, other than a building, as a caravan site in the 
circumstances referred to in paragraph A.2. 

 
Condition 
A.1  Development is permitted by Class A subject to the condition that the use 
is discontinued when the circumstances specified in paragraph A.2 cease to 
exist, and all caravans on the site are removed as soon as reasonably 
practicable. 

 
Interpretation of Class A 
A.2 The circumstances mentioned in Class A are those specified in 
paragraphs 2 to 10 of Schedule 1 to the 1960 Act (cases where a caravan site 
licence is not required), but in relation to those mentioned in paragraph 10 do 
not include use for winter quarters.  

 
6. Paragraphs 2, 3, and 10 of Schedule 1 to the Caravan Sites and Control 

of Development Act 1960 (CSCDA 1960) are key. They read as follows: 
 
Use by a person travelling with a caravan for one or two nights 
2 Subject to the provisions of paragraph 13 of this Schedule, a site licence 
shall not be required for the use of land as a caravan site by a person travelling 
with a caravan who brings the caravan on to the land for a period which 
includes not more than two nights— 
(a) if during that period no other caravan is stationed for the purposes of 
human habitation on that land or any adjoining land in the same occupation, 
and 



(b) if, in the period of twelve months ending with the day on which the caravan 
is brought on to the land, the number of days on which a caravan was stationed 
anywhere on that land or the said adjoining land for the purposes of human 
habitation did not exceed twenty-eight. 

 
Use of holdings of five acres or more in certain circumstances 
3 (1) Subject to the provisions of paragraph 13 of this Schedule, a site licence 
shall not be required for the use as a caravan site of land which comprises, 
together with any adjoining land which is in the same occupation and has not 
been built on, not less than five acres— 
(a) if in the period of twelve months ending with the day on which the land is 
used as a caravan site the number of days on which a caravan was stationed 
anywhere on that land or on the said adjoining land for the purposes of human 
habitation did not exceed twenty-eight, and 
(b) if in the said period of twelve months not more than three caravans were 
so stationed at any one time. 
(2) The Minister may by order contained in a statutory instrument provide that 
in any such area as may be specified in the order this paragraph shall have 
effect subject to the modification— 
(a) that for the reference in the foregoing sub-paragraph to five acres there 
shall be substituted a reference to such smaller acreage as may be specified 
in the order, or 
(b) that for the condition specified in head (a) of that sub-paragraph there shall 
be substituted a condition that the use in question falls between such dates in 
any year as may be specified in the order, or subject to modification in both 
such respects. 
(3) The Minister may make different orders under this paragraph as respects 
different areas, and an order under this paragraph may be varied by a 
subsequent order made thereunder. 
(4) An order under this paragraph shall come into force on such date as may 
be specified in the order, being a date not less than three months after the 
order is made; and the Minister shall publish notice of the order in a local 
newspaper circulating in the locality affected by the order and in such other 
ways as appear to him to be expedient for the purpose of drawing the attention 
of the public to the order. 

 … 
 Travelling showmen 

10 (1) Subject to the provisions of paragraph 13 of this Schedule, a site licence 
shall not be required for the use of land as a caravan site by a travelling 
showman who is a member of an organisation of travelling showmen which 
holds for the time being a certificate granted under this paragraph and who is, 
at the time, travelling for the purposes of his business or who has taken up 
winter quarters on the land with his equipment for some period falling between 
the beginning of October in any year and the end of March in the following 
year. 
(2) For the purposes of this paragraph the Minister may grant a certificate to 
any organisation recognised by him as confining its membership to bona fide 



travelling showmen; and a certificate so granted may be withdrawn by the 
Minister at any time.1 
 
 

7. The effect of these provisions is that not all encampments on local 
authority land will constitute a breach of planning control. Some 
encampments will have automatic planning permission by virtue of the 
GDPO 2015. 
 

8. Clearly, the permitted development rights contained within the GDPO 
2015 are not unlimited in nature. Paragraph 2 only permits encampments 
which consist of 1 caravan and then only for a period of 2 nights at a time 
with a maximum use of the local authority land 28 days per year. 
Paragraph 3 permits encampments of up to 3 caravans on local authority 
land which exceeds 5 acres in size, providing the land is not used for 
such encampments for more than 28 days. Paragraph 10 applies only to 
a Travelling Showperson who is a member of a certificated organisation 
of Travelling Showpeople and who is travelling for the purposes of his or 
her business. Moreover, the use of land for winter quarters is expressly 
excluded.  
 

9. However, the fact is that the GPDO 2015 provides that those camping on 
land for short periods of time, or Travelling Showpeople travelling for the 
purposes of their business, have certain permitted development rights: 
their encampments will not breach planning control unless they exceed 
the scope or ambit of those rights.  
 

10. It follows that any injunction granted by the Court pursuant to section 
187B TCPA 1990 in order to restrain an anticipated breach of planning 
control ought, at the very least, to have been drafted in such a way as to 
reflect the permitted development rights in the GPDO 2015 and that its 
terms ought not to have placed any restriction on the exercise of those 
rights.  
 

11. In the circumstances we would advise that local authorities that have 
obtained such an injunction (whether on an interim or final basis) be 
contacted and invited to apply for a variation of the orders they have 
obtained from the Court so that those injunctions do not restrict the 
exercise of GPDO 2015 rights. In the event that a local authority refuses 
to take such a step then we will be happy to advise further. 

                                                 
1 Paragraph 3 is “Subject to the provisions of paragraph 13” of Schedule 1 to CSCDA 1960 
which provides that the Minister may on the application of a local authority issue an order 
withdrawing the permitted development rights in respect of land specified within the order. 
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